Użytkownik Lukas_FM dnia 28.02.2009, 11:37 napisał
To nie wiedziałem że zostało to w ostatnich tygodniach zmienione, portale medialne jakoś przeoczyły zmianę charakteru koncesji z ponadregionalnej na lokalną. Od października wszyscy na forum trąbili, że Kraków-Warszawa to jedna koncesja o charakterze ponadregionalnym.
Nic nie było zmieniane. Po prostu każdy to nazywał jak chciał. Na dobrą sprawę jest to nietypowy twór, trudny do zdefiniowania.
Na pewno nie jest to typowa koncesja lokalna (obejmuje dwa odrębne rynki radiowe, więc mówienie, że radio nadające z Warszawy jest lokalną stacją krakowską - to drobne nadużycie). Koncesja lokalna charakteryzuje się poza tym zapisem o udziale tematyki lokalnej na antenie, a z tego co się orientuję, Jazz Radio tego typu programów nie nadawało - czyli w koncesji najwyraźniej nie było zapisów o lokalnym charakterze programu.
Formalnie nie jest to jednak również koncesja ponadregionalna, gdyż oficjalnie - z tego, co wiem - takiego statusu nie uzyskała (taki charakter koncesji również musi zostać w niej zapisany przez KRRiT). Tym niemniej jest takową w praktyce - stacja obejmuje zasięgiem dwa odrębne regiony kraju.
Ot, po prostu dziwny twór. Jak nie nazwiemy (ponadregionalna czy lokalna) - będzie to bliskie prawdy.
Użytkownik Lukas_FM dnia 28.02.2009, 9:40 napisał
Tymczasem rozbawił mnie jingiel na Planecie o treści "Już 1 marca pierwsze urodziny Planety FM
Heh, no po prostu są to urodziny warszawsko-krakowskiej Planety - i tak należy ten jingiel rozumieć. Przecież nie pojawia się on w pozostałych stacjach sieci. Tak samo, jak w listopadzie ur. swoje urodziny obchodziła Planeta Konin (w rocznicę zmiany formatu programu - wtedy jeszcze Radia Flash).
Użytkownik adamk dnia 28.02.2009, 10:57 napisał
1 lutego 2002 to powstalo conajwyzej Radio Planeta.
...zwane również - niemal od samego początku - Planetą FM, Planetą Katowice i Planetą 95,1 FM.
Sugerujesz, że marka Planeta FM pojawiła się po raz pierwszy w byłej Radiostacji? Poczytaj więc materiały prasowe (lub newsy w portalach) dotyczące stacji lokalnych Ad.pointu sprzed 2008 r. Wszystkie wymienione wyżej nazwy są tam używane zamiennie.
Przykład:
Planeta 106,2 FM w Opolu. News chyba kradziony z RadioPolski, bo wybitnie kojarzy mi się ze stylem pisania Krzyśka.
Połączyłem dwa posty w jeden. Grzegorz
Użytkownik Grzegorz edytował ten post 28.02.2009, 18:29
Powód edycji: Połączenie postów